Regjeringen snur: Foreslår lavere minstearv enn tidligere varslet

Pluss content

Regjeringen gikk offensivt ut og ville øke minstearven til 2,4 millioner kroner til hvert av barna da de la fram forslag til ny arvelov. Nå legger de listen nesten én million lavere.

Publisert:
Artikkelen er over fire år gammel

I det opprinnelige lovforslaget, som nå diskuteres i Stortinget, skulle hvert barn ha krav på minst 25 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) eller 2,4 millioner kroner hver, hvis boet er stort nok. Nå er regjeringskameratene blitt enige om at beløpet settes til 15 G – som i dag utgjør 1,5 millioner.

– Det var viktig for oss å få en endring som folk føler er naturlig. Vi mener det var en for stor økning fra én million til nesten 2,5 millioner, sier Solveig Horne (Frp) som sitter i justiskomiteen.

Hun forteller at partiet har mottatt mange henvendelser fra vanlige mennesker som reagerte på den kraftige økningen.

– Vi mener at vi nå har funnet en bedre balanse mellom testators frie vilje og livsarvingenes arverett, sier Horne til VG.

Hun forteller at regjeringspartiene H, Frp, V og KrF ble enige om dette torsdag og siden disse fire har flertall i Stortinget er det dette som etter alle solemerker kommer til å bli vedtatt. Justiskomiteen skal etter planen avgi innstilling til ny arvelov i slutten av april.

Les også: Derfor bør du skrive testament

Indeksjusteres

To tredeler av formuen til arvelater er pliktdelsarv for livsarvingene. Men pliktdelsarven er i dag aldri større enn en million kroner til hvert av barna.

– Beløpet på en million har stått stille siden 1980-tallet og regjeringen ønsker nå å få til en G-regulering og ikke et fast beløp, sier Horne.

Folketrygdens grunnbeløp reguleres hvert år og det barna har krav på vil dermed øke i takt med prisutviklingen. Differansen mellom det opprinnelige lovforslaget og det regjeringspartiene nå er enige om, er i dag 968 830 kroner.

– Men hvordan kan det ha seg at partiene som sitter i regjering går imot regjeringens eget forslag – har det vært heftige diskusjoner?

– Det har ikke vært store diskusjoner i det hele tatt. Vi syntes bare det var et veldig høyt hopp. Dette er gjort i full forståelse med justisministeren, sier Horne.

Også Høyres justispolitiske talsmann Peter Frølich bekrefter at regjeringspartiene nedjusterer minstearven til 15 G fra de foreslåtte 25 G.

– For oss var det viktigst at beløpet G-reguleres, slik at tiden ikke løper fra loven. Beløpet på en million har stått fast i over 30 år, og dermed fått mindre og mindre verdi, skriver han i en sms til VG.